20 Ιουλ 2012

Έρχονται χαράτσι - εκκαθαριστικά - Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν από τον Αύγουστο εκατοντάδες φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικά – «φωτιά» αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Το νέο «κύμα» των εκκαθαριστικών, που είναι «φουσκωμένα» εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας και της αύξησης στα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φτάσεις τους παραλήπτες.


Ο μέσος φόρος στα εκκαθαριστικά ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, καθώς έχει ενσωματωθεί ο φόρος εισοδήματος αλλά και το τέλος επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών, ο φόρος για τα στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.


Πιο συγκεκριμένα, από τη νέα παρτίδα των 779.796 εκκαθαριστικών, που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα 564.347 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, δηλαδή ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει και τα 63.167 πιστωτικά, δηλαδή ο φορολογούμενος λαμβάνει επιστροφή φόρου. Ακόμη 152.282 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά.


Συνολικά αναμένεται να ταχυδρομηθούν 5,5 εκ. εκκαθαριστικά και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη ρύθμιση για την καταβολή σε δόσεις του φόρου που προκύπτει, η οποία όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί θα προβλέπει την εξόφλησή έως και 10 δόσεις ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματος των φορολογούμενων. Ωστόσο, σχετική πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει λάβει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας.


Την ίδια στιγμή ο
υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με δηλώσεις του στον Real fm 97,8 ξεκαθάρισε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ενοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλέον μ’ ένα τρόπο ενιαίο. Δηλαδή, να ξέρει ο φορολογούμενος ότι εφόσον έχει οικονομικές δυσκολίες και εφόσον αυτές αποδεικνύονται με κάποιο τρόπο θα μπορέσει να πάει στο μέλλον, ίσως από του χρόνου να βάλουμε ένα τέτοιο σύστημα, να κάνει την αίτηση και να υπαχθεί, εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του, σε καθεστώς προκαθορισμένων δόσεων που θα του διευκολύνει την οικονομική ζωή» είπε ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Παράλληλα στο τέλος του μήνα οι φορολογημένοι θα λάβουν και το ειδικό τέλος ακινήτων που θα αποσταλεί με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σε 5 διμηνιαίες δόσεις το «χαράτσι» στα ακίνητα. Στόχος είναι η είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ για το 2012.
 
Τέλος στις ουρές των τραπεζών και της εφορίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας σχεδιάζει να βάλει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.


Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.


Το μπλόκο σε όσους θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν με τη νέα μέθοδο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα στηθεί μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, όταν συμπληρώνει τον αριθμό του ΙΧ του στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, θα βγαίνει απευθείας ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνεται ότι μόλις ξασφάλισε πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας.


Αν δεν το πληρώσει δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
 
               real.gr
             zougla.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου